Wednesday, August 13, 2014

✎ Rendang Ayam ✎


Bahannya:
Untuk 2 Org mkn

✎ 4 sudu besar minyak masak
✎ 500 g ayam
✎ 1 sudu teh lada hitam ditumbuk kasar
✎ 2 batang serai diketuk✎ 2 keping asam keping
 3 helai daun limau purut
✎ 1 cwn santan
 1 cwn air
✎ 3 Sudu bsr kerisik
✎ 1 sudu besar gula melaka
✎ sedikit garam
✎ 2~3 biji buah asam belimbing buluh
✎ 1 helai daun basil

Bahan kisar:

✎ 10 biji bwg putih
✎ 8 bji bwg kecil
✎ 15 biji cili padi ( nak pedas bole letak lebih)
✎ 6 biji cili kering
 10 g halia
✎ 10 g lengkuas
✎ 10 g kunyit hidup


Cara Penyediaan:

1 . Satukan bahan kisar dan kisar sebati
2. Panaskan myk, goreng bahan kisar sehinggga pecah myk
3. Bila bahan tumisan dah pecah myk masukkan ayam.Kacau rata biar mesra dengan bahan tumisan.
4. Kemudian tambah lada hitam,serai,daun limau purut,asam keping,santan dan juga air.Kacau rata
dan biar semua banahn mendidih dan ayam masak.
5. Add kerisik,garam serta gula melaka.kacau rata dan biar mendidih lagi sehingga kuah memekat.
6. Add daun basil.Biar merenh 2~ 3 minit dan tutup api serta bolelah dihidangkan bersama nasi puith.

No comments :

Post a Comment