Sunday, October 20, 2013

#BabyFood - Penyediaan Bubur Nasi


Cara 1
  • Masak nasi seperti biasa.
  • Ambil nasi mengikut kadar yang bayi makan.
  • Kisarkan nasi dan beberapa sudu susu menggunakan alat pengisar.
  • Cairkan dengan menambahkan susu lagi jika perlu.
  • Tambahkan kepekatan dengan mengurangkan jumlah susu apabila anak sudah semakin selesa makan bubur yang lebih pekat.

Cara 2
  • Basuh beras mengikut kuantiti bayi makan (atau lebih).
  • Goreng beras tanpa minyak dengan api kecil sehingga beras keperang-perangan.
  • Setelah beras sejuk, kisarkan sehingga menjadi serbuk dengan alat pengisar kering.
  • Simpan dalam bekas kedap udara.
  • Jika anda ingin memasaknya, ambil mengikut kuantiti bayi makan.
  • Bancuhkan dengan air dan kacau sehingga rata.
  • Jerangkan di atas api kecil sehingga bubur mendidih beberapa minit.
  • Campurkan susu jika ingin bubur nasi bersusu.

Cara 3
  • Masak nasi seperti biasa.
  • Apabila nasi hampir kering, cedukkan sedikit nasi (amaun bubur yang bayi makan) dan masukkan ke dalam mangkuk yang tahan panas.
  • Masukkan air mendidih ke dalam nasi dalam mangkuk tadi.
  • Letakkan mangkuk tadi di atas nasi sebelum anda menutup periuk nasi dengan penutupnya.
  • Biarkan sehingga nasi masak dan bubur nasi bayi lembut.
  • Ini untuk bayi yang besar sedikit.

Cara 4

  • Beras dicampur dengan air dengan nisbah 1 beras : 4 air.
  • Masak dengan api kecil sehingga beras kembang dan pecah.
  • Cara 5
  • Masak menggunakan slow cooker.