Monday, November 24, 2014

SUP Ayam

Masa:
Penyediaan: 30 minit | Memasak: 30 minit | Keseluruhan: 60 minit
Jumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:

  • 500g Ayam
Bahan untuk rempah tumis:
  • kayu manis
  • buah pelaga
  • bunga lawang
  • 2-3 tangkai cengkih
Bahan untuk dikisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 biji buah keras
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan putih
Bahan-bahan untik dipotong dadu besar:
  • 1/2 batang lobak merah
  • 2 biji kentang sederhana besar
  • tomato (potong 4)

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
  2. Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
  3. Masukkan ayam,kacau dan biar sebentar
  4. Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
  5. Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
  6. Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
  7. Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang

No comments :

Post a Comment