Bahan2:
- 1/2 kilo kacang tumbuk
- 2biji bwg besar*
- 1inci halia*
- 1incu lengkuas*
- 3btg serai*
- 1senduk cili mesin
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 mangkuk air
- Gula dan garam secukup rasa
- Minyak utk menumis
- Blander semua bahan2 *
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak tumis semua bahan blander dan cili mesin smpai garing
- Masukkan air dan santan kacau sebentar
- Masukkan kacang masak dgn api perlahan
- Kuah biar cair ckit sbb kita nk masak perlahan perlahan smpai pecah minyak
- Masukkan gula dan garam ( selalunya kuah kcg ni rasanya manis ckit tapi ikut citarasa masing2 ye kira mcm kuah satay tu)
- Setelah pecah minyak dan kuah pekat tutup api
- Sedia dihidangkan dgn nasi impit.
No comments :
Post a Comment