- 12 keping roti – dipotong kecil-kecil
- 1 litre susu segar/fresh milk
- 4 biji telur
- 1 senduk brown sugar
- 1 sudu besar esen vanilla
- 2 sudu besar butter
- Sedikit kismis
Cara-cara
- Rendam roti didalam fresh milk selama setengah jam.
- Masukkan telur, gula, butter dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata.
- Satukan dlm roti dan kacau adunan hingga sebati.
- Masukkan kismis dan kacau sedikit.
- Tuang adunan ke dalam periuk nasi elektrik dan masak.
- Cucuk dgn lidi utk mengetahui bahawa puding betul2 masak.
- Jika adunan tidak melekat pada lidi, bermakna sudah betul masak.
resepi sos castard:
- 2 tin susu cair
- 4 sudu besar kastad
- 6 sudu besar gula perang lembut
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
- Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur.
- Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
- Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak (saya suka sedikit cair).
No comments :
Post a Comment