Sunday, November 3, 2013

Kuah Kacang

Photo: Kuah Kacang
Oleh: Muza Muzawati
cc : www.facebook.com/bukuresepi 
1/2 kilo kacang tumbuk
2biji bwg besar*
1inci halia*
1incu lengkuas*
3btg serai*
1senduk cili mesin
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk air
Gula dan garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Blander semua bahan2 *

Caranya
Panaskan minyak tumis semua bahan blander dan cili mesin smpai garing
Masukkan air dan santan kacau sebentar
Masukkan kacang masak dgn api perlahan
Kuah biar cair ckit sbb kita nk masak perlahan perlahan smpai pecah minyak
Masukkan gula dan garam ( selalunya kuah kcg ni rasanya manis ckit tapi ikut citarasa masing2 ye kira mcm kuah satay tu)
Setelah pecah minyak dan kuah pekat tutup api
Sedia dihidangkan dgn nasi impit.

Selamat Mencuba! :)

Bahan2:


  • 1/2 kilo kacang tumbuk
  • 2biji bwg besar*
  • 1inci halia*
  • 1incu lengkuas*
  • 3btg serai*
  • 1senduk cili mesin
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 1 mangkuk air
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Minyak utk menumis
  • Blander semua bahan2 *


Cara Penyediaan:


  1. Panaskan minyak tumis semua bahan blander dan cili mesin smpai garing
  2. Masukkan air dan santan kacau sebentar
  3. Masukkan kacang masak dgn api perlahan
  4. Kuah biar cair ckit sbb kita nk masak perlahan perlahan smpai pecah minyak
  5. Masukkan gula dan garam ( selalunya kuah kcg ni rasanya manis ckit tapi ikut citarasa masing2 ye kira mcm kuah satay tu)
  6. Setelah pecah minyak dan kuah pekat tutup api
  7. Sedia dihidangkan dgn nasi impit.

No comments :

Post a Comment