Sunday, March 2, 2014

baked beefy cheese macaroni

Bahan-Bahan:

  1. 2 cawan makaroni (direbus hingga lembut dan tos)
  2. 1 peket kecik daging kisar (kjee guna jenama Ramli 400 gms)
  3. 1 cawan tomato puree ( atau 1 tin kecik)
  4. 4 biji tomato masak ranum (dicelur dalam air panas dan buang kulit)
  5. 1 biji lada benggala (capsicum)
  6. 1 sudu besar serbuk oregano
  7. 1 sudu besar lada hitam kisar
  8. 1 labu bawang besar
  9. 4 ulas bawang putih
  10. 2 kiub perisa daging/ayam
  11. ceddar atau parmesan cheese (disagat)


Cara-Cara:

daging cincang dicuci dan ditos hingga kering. rebus makaroni hingga lembut dan toskan. bawang besar dan lada benggala di dadu. bawang putih dicincang halus. blend tomato masak ranum yang telah dicelur dan dibuang kulit bersama tomato puree. cara ini tak payalah tambah air.

bubuh sedikit minyak dalam periuk. kjee guna minyak zaiton. korang gunalah minyak joyah ke bedah ker. hehehe. minyak apapun boleh. panaskan dan tumis bawang putih seketika dan bawang besar hingga wangi. kemudian masukkan daging dan masak sehingga air daging menjadi kering. masukkan serbuk oregano. kacau2. kemudian masukkan tomato yang telah diblend bersama tomato puree. kacau hinga rata dan masukkan lada hitam serta dua kiub daging yang telah dipecah2kan. kacau hingga pekat. kemudian taburkan lada bengala. kalau suka, bubuhlah sikit lagi garam. apabila sudah agak kering, padamkan api dan masukkan makaroni yang telah direbus tadi. gaul rata.

sediakan bekas untuk membakar. bubuh sedikit minyak dalam bekas tadi dan sapu keliling bekas. pastu bubuhlah campuran makaroni dan daging ke dalam bekas. ratakan elok2 dan taburlah cheese sebanyak mana yang suka.
bakar dalam oven 180 darjah selama 15 hingga 20 minit.

No comments :

Post a Comment