Sunday, March 2, 2014

Campuran Jagung Manis, Ubi Kentang dan Ayam (9-12 bulan)

Bahan-Bahan (2 org)

60 g (¼ cawan) dada ayam, dimasak, dibuang tulang dan kulit.
90 g (1 biji) ubi kentang, dikupas dan dipotong dadu
20 g (2 sudu makan) lobak merah, dipotong dadu
30 g (2 sudu makan) jagung manis
125 ml (½ cawan) stok ayam
30 ml (2 sudu makan) susu ibu
10 g (1 sudu makan) bawang besar, dicincang


Cara memasak

Rebus bawang besar dengan stok ayam di dalam periuk.
Masukkan ubi kentang. Tutup dan renehkan selama 15 minit sahingga ubi kentang menjadi lembut.
Masukkan jagung dan masak lagi selama 2-3 minit.
Akhirnya masukkan ayam dan rebus sehingga masak.
Kisar campuran sehingga menjadi kasar.
Masukkan susu ibu dan hidang.


Cadangan
Anda boleh melenyek dengan belakang sudu semasa memberi anak anda makan.
Hidang bersama nasi lembik.

No comments :

Post a Comment