Bahan bahan:
- Ayam - lumur garam kunyit dan goreng
- 1 biji ubi kentang - hiris nipis dan goreng
- 1 labu bawang besar - hiris bulat
- 1 biji cili hidup merah/benggala - hiris
- 1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
- Daun sadri/daun bawang - hiris
- Susu pekat manis
- Lada hitam - tumbuk kasar
- Rempah penumis: Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Bahan sos:
- Kicap pekat
- Kicap manis
- Sos tomato
- Sos tiram
Bahan bahan kisar:
- 1/2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak.
- Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air.
- Setelah mendidih, masukkan susu pekat, serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam bersama ubi kentang yang digoreng. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api.
- Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun sadri atau daun bawang.
No comments :
Post a Comment