Bahan-bahan:
Ikan:1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knoor
Minyak untuk menggoreng ikan
Kuah:
1 biji bawang besar - potong dadu
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili padi - potong kecik-kecik
1 inci halia - dihiris kecik
1 biji tomato - potong dadu
Segenggam nenas - dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
❂ Ikan dibersihkan dan ditoskan❂ Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knoor.Pastikan semua bahagian di lumur rata
❂ Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
❂ Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
❂ Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
❂ Goreng terendam ikan tersebut
❂ Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
❂ Panaskan minyak dalam kuali yang lain
❂ Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
❂ Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
❂ Kacau sebentar
❂ Masukkan bawang besar, tomato dan nenas
❂ Masukkan air sedikit
❂ Tambahkan garam, gula dan ajinomoto
❂ Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi =)