❦ Cara 1 ❦
- Masak nasi seperti biasa.
- Ambil nasi mengikut kadar yang bayi makan.
- Kisarkan nasi dan beberapa sudu susu menggunakan alat pengisar.
- Cairkan dengan menambahkan susu lagi jika perlu.
- Tambahkan kepekatan dengan mengurangkan jumlah susu apabila anak sudah semakin selesa makan bubur yang lebih pekat.
❦ Cara 2 ❦
- Basuh beras mengikut kuantiti bayi makan (atau lebih).
- Goreng beras tanpa minyak dengan api kecil sehingga beras keperang-perangan.
- Setelah beras sejuk, kisarkan sehingga menjadi serbuk dengan alat pengisar kering.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
- Jika anda ingin memasaknya, ambil mengikut kuantiti bayi makan.
- Bancuhkan dengan air dan kacau sehingga rata.
- Jerangkan di atas api kecil sehingga bubur mendidih beberapa minit.
- Campurkan susu jika ingin bubur nasi bersusu.
❦ Cara 3 ❦
- Masak nasi seperti biasa.
- Apabila nasi hampir kering, cedukkan sedikit nasi (amaun bubur yang bayi makan) dan masukkan ke dalam mangkuk yang tahan panas.
- Masukkan air mendidih ke dalam nasi dalam mangkuk tadi.
- Letakkan mangkuk tadi di atas nasi sebelum anda menutup periuk nasi dengan penutupnya.
- Biarkan sehingga nasi masak dan bubur nasi bayi lembut.
- Ini untuk bayi yang besar sedikit.
❦ Cara 4 ❦
- Beras dicampur dengan air dengan nisbah 1 beras : 4 air.
- Masak dengan api kecil sehingga beras kembang dan pecah.
- Cara 5
- Masak menggunakan slow cooker.